Rasstandaard bullmastiff

 

Algemeen beeld: Krachtig gebouwde symmetrische hond met veel massa, maar niet log.

Hoofd en schedel: Schedel groot en vierkant vanuit elke hoek bekeken, met rimpelvorming als hij interesse toont, maar niet in rust. De omvang van de schedel komt vaak overeen met hoogte van de schoft in cm. De schedel moet breed en diep zijn. Voorsnuit kort. Breed onder de ogen. De neusrug is breed tot het einde bij de neuspunt. De voorsnuit is stomp en vierkant en vormt een rechte hoek met de lijn over de neusrug. De massa van de voorsnuit moet in overeenstemming zijn met de massa van de schedel. De onderkaak moet breed blijven tot het einde. De neusspiegel moet breed zijn, met goed geopende neusgaten. De neus ligt vlak, niet puntig en niet opwaarts gebogen. De lippen mogen niet overhangend zijn en nooit beneden de onderkant van de onderkaak komen.

 

Ogen: Donker of hazelnootkleurig en van middelmatig formaat, zover uit elkaar geplaatst als de voorsnuit breed is en tussen de ogen een groeve. Lichte of gele ogen zijn hoogst ongewenst.

Oren: V-vormig naar achteren gevouwen. De oren zijn ver uit elkaar geplaatst en geven met de bovenkant van de schedel een vierkante indruk, welke zeer belangrijk is. Het is zeer gewenst dat de oren goed voorzien zijn van pigment. De punt van het oor komt ter hoogte van het oog wanneer de hond alert is. 

 

Mond en gebit: Bij voorkeur tanggebit, maar lichte ondervoorbeet is toegestaan. Hoektanden groot ontwikkeld en ver uit elkaar geplaatst. Overige tanden ook goed ontwikkeld en recht geplaatst.

 

Hals: Goed gebogen en van middelmatige lengte, zeer gespierd en altijd van bijna dezelfde omtrek als de schedel.

 

Voorhand: Breed met een diepe voorborst en goed tussen de voorpoten geplaatst. Gespierde schouders, schuin liggend en krachtig maar niet beladen. Voorpoten krachtig en recht met zwaar bot. Goed uit elkaar geplaatst zodat er een krachtig recht front ontstaat. Sterke en rechte middenvoeten.

 

Lichaam: Rug kort en recht, wat de hond een compacte indruk geeft, maar nooit zo kort dat het hinderlijk wordt bij de beweging. 

 

Achterhand: De lendenen zijn breed en gespierd met behoorlijk diepe flanken. Achterpoten sterk en gespierd met goed ontwikkelde onderdijen, die kracht en beweeglijkheid geven. Hakken middelmatig gehoekt.

Voeten: Goed gebogen tenen (katvoet) met harde teenkussens. Donkere teennagels gewenst. Spreidtenen hoogst ongewenst.

 

 Staart: Hoog aangezet breed bij de aanzet, smal uitlopend en tot de hak reikend. Hij wordt recht of licht gebogen gedragen. Knik- of kronkelstaarten zijn hoogst ongewenst.

 

Beweging: De beweging toont kracht en straalt vastberadenheid uit. Als de hond recht loopt mogen voor- en achterpoten elkaar niet kruisen. De rechtervoor- en linkerachterpoot worden tegelijk voortbewogen. Een goede ruglijn gecombineerd met een krachtige achterhand geeft een goede balans en een harmonisch gangwerk.

 

Vacht: Kort en hard, weerbestendig, vlak aanliggend. Weinig onderhoud nodig.

Kleur: ledere tint van gestroomd, zandkleurig of rood. De kleur dient helder te zijn. Een witte aftekening op de borst is nog toegestaan. Andere witte aftekeningen niet. Een zwart masker is zeer belangrijk, liefst omhooglopend tot en rond de ogen. Dit geeft de typische expressie.

Maat: Schofthoogte voor reuen: 65 cm tot 70 cm. Teven: 62 cm tot 68 cm.

Gewicht: Reuen: 55 kg. tot 65 kg. Teven: 45 kg. tot 55 kg.

Gemiddelde levensduur: 8 - 10 jaar