Gezondheid bullmastiff

 Zoals elk ras heeft ook de bullmastiff zijn/haar eigen aandachtspunten wat betreft gezondheid.

Een goede fokker test zijn bullmastiffs op HD , ED , Ectropion en Entropion.

 

KOOP DAAROM OOK NOOIT EEN PUP ZONDER STAMBOOM , dan weet je nooit de complete voorgeschiedenis van de ouders van je bullmastiff pupje ,waardoor de kans op dit soort aandoeningen enorm toeneemt en de dierenartskosten flink uit de pan kunnen rijzen. Koop ALTIJD een pup bij een bij de rasvereniging bullmastiff aangesloten fokker,die verantwoord en volgens de strenge regels van de vereniging fokt. 

 

korte uitleg :

 

HD:

     
Gezonde heupen   foto hond met hd

 

De heup is een kogelgewricht. Het is een ronde bol (dijbeenkop) die in een holle kom (bekkenkom) vast zit met een ligament en een kapsel.

Tijdens de draaibewegingen moet de kop goed aangesloten blijven met de kom.

Indien de kom te ondiep is en er een instabiel gewricht aanwezig is kan er een chronische ontsteking ontstaan waardoor het gewricht “misvormd” wordt (dysplasie). Dan ontstaan er ook bot (benige) afwijkingen die op een röntgenfoto zichtbaar zijn.

 

 

ED:

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en dus kreupelheid bij de hond. De aandoeningen treden al op in het eerste levensjaar (4-12 maanden).

 

Beide bovenstaande aandoeningen zijn deels erfelijk , maar ook van belang om deze te voorkomen/beperken zijn factoren als goede voeding,en op te letten op de beweging, eerste jaar geen traplopen, niet te lang uitlaten,beperken gladde ondergronden ed. Zie ook het stukje hieronder over Beweging van de pup.

 

 

Ectropion:

Als de onderste oogleden bij een hond te groot zijn, dan spreken we van ectropion. Door de ectropion worden de bindvliezen of conjunctiva van het oog zichtbaar. Van de oogleden is de binnenkant zichtbaar. Ectropion is dus het tegenover gestelde van entropion. Het is vaak een  aangeboren probleem.

 

Entropion:

Entropion is een aangeboren aandoening en entropion is een probleem van het ooglid, het ooglid krult namelijk naar binnen. Het kan zowel aan het bovenste ooglid optreden als onderste en zit vaak bij beide ogen. 

 

Info over de beweging van een pup : (Met dank aan kennel From La Diva´s Passion)

 

 

Op deze foto ziet u een röntgenfoto van een 2 weken oude pup.

Zie hoe de botten nog moeten groeien voordat ze goede gewrichten vormen. 

Dat is de reden waarom je puppy’s nooit moet laten springen, 

de trap of bank op- en af laten lopen, teveel (los) laten lopen of trainen.

Teveel beweging op jonge leeftijd leidt tot serieuze problemen later in het leven van de hond!!!

 

Het aantal gevallen van heupdysplasie en andere orthopedische aandoeningen bij pups op jonge leeftijd stijgt echter aanzienlijk!!!

 

U wil natuurlijk graag met uw pup lopen. Maar het lichaampje van een pup is absoluut nog niet bestand tegen langdurende en/of grote, fysieke belasting!

 

Het is daarom raadzaam om korte wandelingen te maken en daarbij uw pup aangelijnd te houden. Af en toe een wandeling maken die wat langer is kan geen kwaad, maar u moet het zeker niet overdrijven.

 

De duur van de wandelingen kunt u met het toenemen van de leeftijd geleidelijk aan ook langer laten duren. Niet door steeds de tijdsduur te verlengen, maar door af en toe een wandeling er tussendoor te maken die langer is dan de anderen. Geleidelijk went de pup aan de langere wandelingen. Als u te vaak en te lang met uw pup loopt wordt hij/zij te moe en kan uw pup verkeerd gaan lopen. Hierdoor heeft uw pup een verhoogt risico om problemen te krijgen.Natuurlijk mag u uw pup niet overbelasten.

 

Als u uw pup onaangelijnd laat rennen, dan wordt de belasting al snel teveel. Ook is het voor u moeilijker om uw pup te corrigeren bij ongewenst gedrag. Hij/zij heeft dan nl de vrijheid. Wel kunt u uw pup zo nu en dan met een ander hondje van ongeveer dezelfde ontwikkelingsfase en dezelfde grootte, met elkaar laten spelen. Zorg er dan wel voor dat het speelveldje niet al te groot is.

 

U kunt uw pup beter niet achter weggegooide voorwerpen aan laten rennen. Het is wel erg leuk om te doen, maar de belasting bij wegrennen en de plotselinge wentelingen die uw pup maakt als hij/zij de stok voorbij rent, zijn te groot. Deze abrupte bewegingen kunnen funest zijn voor de ontwikkeling van de gewrichten.

 

We verstaan hier onder ‘activiteit’: wandelen, trainen, apporteren, rennen, veel- of wild spelen met andere honden, etc.

 

Geniet van je nieuwe pup maar vergeet niet dat je een 6 maanden oude baby geen kilometer per dag zou laten lopen, dus een pup ook niet!!